אנחנו כאן בשבילכם!

המגזין

נשארים מעודכנים

שוק תנודתי

מאת: נס גווילי

[email protected]

שוק תנודתי? איך לנהל השקעות בתקופה זו?

לא פעם אנו שומעים מושגים מבלי באמת להבין את המשמעות שלהם. תחת הלחץ והשגרה של חיי היום יום המושגים נוטים להתפוגג מזיכרוננו. שוק תנודתי? מבעבע? עד כמה באמת כלכלת המקרו משפיעה עלינוו? ואיך יודעים כיצד להתנהל נכון בתקופות האלה?

מהו שוק תנודתי?

שוק תנודתי (volatile market) הוא מצב המאופיין בהתנהגות של חוסר לינאריות בניירות הערך, תנועת מחירים והשתנותם על פני טווח רחב וכן עליות וירידות תכופות וחדות בשערי המניות. 

משקיעים רבים מדווחים כי הם חווים שוק תנודתי בעיקר בעת ירידות, אך בפועל אין זה כך.

מה בעצם גורם לשוק להיות תנודתי?

כלכלת מדינה בנויה מרבדים שונים ומאספקטים רבים. כל אספקט מהווה חלק אינטגרלי ממערכת אחת גדולה – כלכלת מדינה. כמעט כל שינוי באחת מהמערכות עלול להשפיע על משנהו.

  1. יחסים גיאופוליטיים- כלכלת מדינה בנויה בחלקה ממסחר בינלאומי, שיתוף פעולה, יצוא ויבוא. כשמערכת היחסים הבינלאומית עוברת טלטלה, הסיכוי לפגיעה בשיתוף פעולה בין מדינות גדל.
  2. אבטלה/תעסוקה- כשיש פחות אבטלה יש יותר תעסוקה. כשהתעסוקה עולה, ההכנסה עולה, ויש גידול בנטייה השולית לצרוך והזרמת כסף בכל האפיקים. כסף מחליף ידיים, וכולנו מרוצים.
  3. מחסור/עודף חומרי גלם- לחומרי הגלם השפעה גדולה על הכלכלה. הם נסחרים בין מדינות, והם הבסיס למחירים שאנו משלמים על מוצרים.  עודף בחומרים אלה או מחסור בהם יגרום לשינוי במזומנים שלנו לטובה או לרעה.
  4. פיתוחים טכנולוגיים ופריצות דרך- התפתחות בתחומים אלה תגביר את היעילות של הייצור ותביא להיצע איכותי יותר במקרים מסוימים ואף תקטין את עלות הייצור. 

דיווחים של חברות (ולפעמים גם של התקשורת) על שינויים קיצוניים במצבם הכלכלי, ביקוש והיצע – כל אלה ועוד הם רק חלק מהגורמים המשפיעים על השוק.

כיצד נתמודד עם התנודתיות בשווקים?

נתחיל מהתמודדות פרופילקטית –

אחד התרחישים הנעימים יותר שהייתם מעוניינים בו בשוק תנודתי הוא שתגיעו למערכה הזאת מוכנים. מכיוון שבלתי אפשרי לחזות מבעוד מועד התפתחויות ושינויים בסדרי גודל כאלה, האופציה שעומדת לרשותנו היא גידור. 

הגידור במצב מוצא עשוי להיראות מגוחך כי לשלם כסף ולהגביל את התשואה שלנו לא נראה כצעד הכי משתלם. במצב של ירידות הגידור מקבל ערך משום שהוא בעצם מצמצם את ההפסדים.

את הגידור ניתן לעשות ע"י שימוש ב-

  1. אופציות – קונה האופציה מקבל בעצם את הזכות לקנות את נכס הבסיס במחיר ידוע מראש, בעוד שמוכר האופציה (כותב האופציה) מתחייב לשלם לקונה את ההפרשים שבין שווי הנכס במועד המימוש לבין מחיר מימוש האופציה. 
  2. חוזים עתידיים – חוזה עתידי הוא התחייבות לקנות או למכור נכס כזה או אחר במחיר קבוע מראש בתאריך ספציפי שנקבע. חוזה עתידי מתרחש בין שני צדדים כאשר צד אחד מתחייב לקנות, והצד השני מתחייב למכור.  

אם הגענו להחלטה לעסוק בנגזרים עלינו להעמיק בנושא וללמוד עוד עליו. 

  1. האופציה הנוספת שעלולה לפגוש אותנו היא לחוות את התנודתיות ללא הגנות וללא היערכות. במצבים כאלה בדרך כלל רצוי שלא לפעול מתוך דחפים רגשיים של אותו הרגע, אלא לנסות להיצמד להגדרות שעל פיהן הכתבנו את המדיניות שלנו. אחד המשלים שעשויים להמחיש  את הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הרצון שלנו לפעול מתוך היגיון, הוא חוזה אודיסאוס  מתוך המיתולוגיה היוונית.

המסע של אודיסאוס מתאר את השייט של צוות ספינתו ליד אי הסירנות ועל האופן שבו הצליחו לעבור אותו בשלום. הסירנות הן נימפות ים שחיו על אי מוקף סלעים. שם הן שרו את שירתן שהייתה כה ענוגה כך שמלחים שהיו חולפים בסביבה ושומעים את קולן, היו מכוונים את ספינותיהם לכיוונן. שם הם היו מוצאים את מותם כשהם קופצים מהספינה מהופנטים משירתן.  אודיסאוס רצה לשמוע את קולן, אך ידע כי זה עלול לסכן את חייו שלו ושל צוות הספינה. כדי לצלוח את המעבר ליד האיים ולשמוע את קולן ציווה אודיסאוס על צוות הספינה למלא את אוזניהם בשעווה ואותו לקשור לתורן הספינה. כך זכה אודיסאוס לשמוע את הסירנות ולהישאר בחיים.

משל אודיסאוס ממחיש לנו כיצד בעת טלטלות שהשוק חווה – עלינו להיצמד לתוכנית המקורית שלנו ,לעגן את עצמנו לספינה ולחכות שהסכנה תחלוף. 

אנחנו כאן בשבילכם!